Lemin Kotiseutuyhdistys Ry

 

Lemin Kotiseutuyhdistys Ry

Lemin historia

Lemiin ja lemiläisiin liittyviä mielleyhtymiä ovat muun muassa särä, neliääninen virrenveisuu, punainen peruna, murre ja aikavuus. "Ei siun piä hätäilemän" on lemiläisten 11. käsky, minkä mukaan Lemillä on eletty. 

Taipalsaaren emäseurakuntaan kuulunut Lemin kappeliseurakunta perustettiin vuonna 1688. Lemin seurakunta itsenäistyi vuonna 1807 toimien itsenäisenä vuoden 2018 loppuun. Sitten ympyrä sulkeutui. Vuoden 2019 alusta Lemi muodosti  yhdessä Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakuntien kanssa uuden Taipaleen seurakunnan. Alkuaan seurakunta hoiti myös paikallishallinnon asioita pitäjänkokouksissa. Vuoden 1865 Kunnallisasetukseen perustunut kunnallishallinto alkoi Lemillä 1867, jolloin ensimmäinen kuntakokous pidettiin. Lemi on edelleen itsenäinen kunta.

Pitäjä oli toisaalta valtaväylien tuntumassa, toisaalta hieman syrjässä. Sijaintia luonnehtii tunnetuin lemiläissanonta "Lemi eteält, iso kive takoa". 

Sitä on tämän Lemin ja lemiläisyyden muodostumista, kehitystä ja erityispiirteitä pohtivan paikallishistorian otsikossa muutettu yleiskielelle. Isoja kiviä on Lemillä useita, mutta sanonnan Iso kivi on Sairalan kylässä.

Lemin Kotiseutuyhdistyksen ja Lemin kunnan kustantama "Pitäjä Ison kiven takana, Lemin historia" palkittiin vuonna 2010 maan parhaana paikallishistoriana. Sitä on saatavana museotuvalta.