Lemin särä on yksi Suomen seitsemästä ihmeestä.

Särä on aitoa eteläkarjalaista ruokaperinnettä tuhannen vuoden takaa. Särää on valmistettu Etelä-Karjalan alueella laajemminkin. Vain Lemillä perinne on säilynyt elinvoimaisena 2000-luvulle saakka.

 

Särän aineksina on lampaanliha ja perunat. Ainoana mausteena käytetään suolaa. Särä paistetaan koivukaukalossa eli särässä puulämmitteisessä leivinuunissa tuntikausia, jopa 8 tuntia. Hitaasti hautumalla särä saa ainutlaatuisen herkullisen makunsa.

 

Lemille tulee vuosittain kymmeniä tuhansia matkailijoita herkuttelemaan särä-aterialla. Paikkakunnalle särä on keskeinen matkailuvaltti, jota vaalitaan rakkaudella ja perinteitä kunnioittaen.

 

 

Teksti ja kuva sivulta, matkallakotimaassa.fi

”Nyt ei ole kysymys ihan perinteisestä kotiseutumuseosta.”
 
Lemin Särätuvan porstuassa tulee heti selväksi, että nyt ei olekaan kysymys ihan perinteisestä kotiseutumuseosta. Sieraimiin tulvahtaa herkullisen ruuan tuoksu. Uunin synnyttämän lämmön tunnistaa ihollaan heti sisätiloihin astuttaessa.
 
Lemin Särätuvassa mennään rehellisesti nykyajan vaatimusten mukaan. Kotiseutuyhdistyksen omistama Särätupa on yhdistelmä talonpoikaishistoriaa ja eteläkarjalaista ruokaperinnettä. Pääpaino on jälkimmäisessä. Perinneruuan, särän, valmistamista varten Särätupa on varustettu nykyaikaisella keittiöllä hygieniavaatimukset huomioon ottaen.
 
Pitkissä koivusta tehdyissä puukaukaloissa, särässä, valmistuu hitaasti uunissa hauduttamalla lammasruokaa, Lemin särää. Ulkomaillakin tunnetuksi tulleella perinneruualla on yli tuhatvuotinen historia. Ateria koostuu lampaanlihan lisäksi perunoista, rieskasta ja jälkiruuaksi nautitusta sekahedelmäsopasta. Ruoka huuhdellaan alas kotikaljalla.
 
Särätupa valmistaa ruuan vain kotimaisesta lampaanlihasta. Hitaasti hauduttamalla perunat imevät itseensä lampaasta valuvaa nestettä tehden niistä meheviä. Osa aromista irtoaa koivukaukalosta.
 
Perinteen mukaan jokainen saa syödä niin paljon kuin haluaa. Pöytävaraus pitää tietysti tehdä etukäteen. Särän valmistaminen ei ole mitään pikaruokaa.
 
Nykyinen museon päärakennus, Hongiston talo, on tälle paikalle muualta siirretty vuonna 1975. Alun perin talo rakennettiin Savitaipaleelle, josta se kulkeutui Valkealan kautta lopulta Lemille. Rakennuksessa on tuvan lisäksi kaksi kamaria ja sali.
 
Museoalue oli alkujaan vanhaa Lemin pappilan maata. Paikalle ei ollut muita rakennuksia kuin pappilan riihi. Museon pihapiiriin on tuotu päätalon lisäksi muitakin rakennuksia, kuten aittarivi, tuulimylly, vinttikaivo ja yhä käytössä oleva savusauna. Rakennuksissa on nähtävänä perinteisiä talonpoikaisesineitä.
 
Särätupaa ei pidä sekoittaa Säräpirttiin, joka on lemiläinen ravintola.
 
MUSEON SÄRÄTUPA
Osoite: Vainikkalantie 6, Lemi.